Sunday, October 6th 2019

Pratt Institute, Broooklyn, NY

9.00 – 9.30 – Registration | Higgins Hall

9.30 – 11.00 – How do we Effect Global Change? | Opening session | Short paper presentations with panel discussion | Chaired by Prof. Thomas Betteridge | Higgins Auditorium

  • Paper 1 – Health (Prof. Vicky Karkou)
  • Paper 2 – Trauma (Prof. Dominik Havsteen-Franklin)
  • Paper 3 – Culture (Assoc. Prof. Nisha Sajnani)
  • Paper 4 – Otherness (Assoc. Prof. Linda Siegel)
  • Paper 5 – Empathy (Mario Eugster)

11.00 – 11.30 – Break

11.30 – 12.30 – Chaired Explorative Network Groups

Communicate key statements – A space to open up creative dialogues about the conference themes

  • Arts Without Borders | 015
  • Empathy | 016
  • Activism | 110
  • Trans-Professionality | N204
  • Otherness | S212
  • Environment | S213

12.30 – 1.30pm – Lunch Break

1.30 – 2.30 – Between Apathy and Activism: The Critical Turn in Arts Therapies | Assoc. Prof. Nisha Sajnani | Keynote | Higgins Auditorium

Nisha Sajnani, Director of the NYU Program in Drama Therapy and co-founder of the Critical Pedagogy in the Arts Therapies Movement, will discuss how the arts therapies, with their potential to elicit, contain, and direct emotion and insight, offer pathways to addressing systemic and internalized oppression.

2.45 – 3.15 | Associations Between Perception of Parental Behavior and “Person Picking an Apple From a Tree” Drawings Among Children With and Without Special Educational Needs (SEN) | Or Shalev | 30-minute presentation | Higgins 015

3.15 – 3.45 | Trapped in the Labyrinth- Movement Response and Critical Reflection on Making Special Educational Needs School Settings a Therapeutically Safe Zone | Supritha Aithal | 30-minute presentation | Higgins 015

3.45 – 4.15 | Reimagining Self and Disability: How Arts-Based Research Aids Adults with ADHD to Conceive a New Relationship with their Disability | Dina Chana Fried | 30-minute presentation | Higgins 015

2.45 – 3.05 | Trauma, Systemic Working and Open Dialogue | Nadija Corcos | 20-minute presentation | Higgins 016

3.10 – 3.30 | Reflections on Open Dialogue, Music Therapy and “Social Polyphony”   | Mario Eugster | 20-minute presentation

3.30 – 3.50 | A Community Response to the Grenfell Tower Tragedy | Susan Rudnik |20-minute presentation

3.55 – 4.15 | Thinking About Grenfell: Grenfell Outreach Arts Psychotherapies Team | Claire Grant and Elaine Zaple Gulliver | 20-minute presentation

2.45 – 3.45 | Authentic Movement: Holding the Self, Holding the Other | Julie Miller| 60-minute workshop | * 1 Continuing Education Unit * | Higgins 111

2.45 – 3.15 | Reimagining the Other: the Role of Arts in Enhancing Youth Care Workers’ Capacity to Respond to Young People | Dr Kirsten Meyer | 25-minute presentation | Higgins 105

3.15 – 3.45 | Experiences of Otherness and Togetherness; Providing Art Therapy for Refugee Populations in Berlin | Nehama Grenimann Bauch | 25-minute presentation | Higgins 105

2.45 – 3.45 | Meaning Making Through Art Making: The Art of the International Holocaust | Elizabeth Hlavek | 60-minute workshop | * 1 Continuing Education Unit * | Higgins 104

2.45 – 3.10 | Art Therapy as an Effective Tool for Exploring Sex, Sexuality and Pleasure Among Sexually Marginalized Individuals | Glenn Smulyan | 25-minute presentation | N204

3.15 – 3.40 | Transformative Change: Arts Therapies Impacting Schools | Deirdre McConnell| 25-minute presentation | Room N204

3.45 – 4.15 | Women and Society: Bodies, Anorexia Nervosa and the potential impact of art-making to re-imagine the Self | Em Inman | 30-minute presentation | Room N204

2.45 – 3.45 | When Everything Falls Apart; Finding a Sense of Place Amongst Emotional Turmoil | Colleen Carew  |  Devon Govoni  | Daniel Summer | 60-minute workshop | * 1 Continuing Education unit * | Room S214

2.45 – 3.30 | Sexual Trauma: Expression, Transformation and Healing | Jennifer Lepke | 45-minute presentation | S212

3.30 – 4.15 | Art Exhibitions as a Therapeutic Intervention: Integration of Community, Studio & Gallery | Melissa Diaz | 45-minute workshop | Room S212

2.45 – 3.45 | Finding the Face: The Inner Life of the Mandala | Claudia Bader | 60-minute lecture | * 1 Continuing Education Unit * | Room S213

3.45 – 4.15 | Virtual Play – Creative Play Exploring the Tendrils of Feeling Experience | Kate Macairt | 30-minute experiential exercise | S213

2.45 – 3.15 | Reflecting on the Social Impact of Western Influences in the Arabian Gulf and the Adapting Role of the Western Trained Art Therapist | Sara Powell and Mariam El Halawani | 30-minute presentation | Higgins 110

3.15 – 4.15 | Bridging the Divide Between Practice and Research: The Resilience Focus Arts- based Dialogues (RAD) Approach for Transgenerational Trauma | Marlize Swanepoel & Prof. Dominik Havsteen-Franklin | 60-minute presentation | * 1 Continuing Education Unit * | Higgins 110

4.30 – 5.00 | Plenary And International Art Therapies and Arts Based Practice Awards | Higgins Auditorium

5.00 – 5.30pm – Break

5.30 – 7.00 | Social Dreaming and Image Making Response | Marianne Gunther and Francesca La Nave | Large group experiential workshop | Higgins Auditorium

Poster Presentations

Poster presentations will be displayed throughout the conference

Is it Really Time to Play? A Study of the Use of Drama Therapy as a Method of Treatment in Early Psychological Intervention after Traumatic Events of Mass Magnitude |  Agathe De Broucker

An Invitation to Engage in the Creative Process of Performance, to Expand Public Awareness and Understanding of Dance Movement Psychotherapy. A Retrospective Reflection and Public Screening of Dance Movement Psychotherapy Performance Platform: ‘Holding the Body in Mind’  |  Kimberley Pena

 Silent Poetry: Art Therapy and Schizophrenia   |  Lana AbuSamra and Rosamond Watling

Download Conference Programme (PDF)